Orthopedie

Orthopedie

Orthopedie is oorspronkelijk ontstaan voor kinderen. En is bedoeld om kinderen recht te laten groeien. Vroegtijdig ingrijpen bij krommingen, vergroeiing en pijn na ongevallen is hierbij de focus. Maar orthopedie vindt ook plaats bij een kijkoperatie, of wanneer u als oudere volwassene last van uw heup ervaart: een versleten heup kan een orthopeed met een implantaat verhelpen bijvoorbeeld.

Via de huisarts

U komt bij de orthopeed via de huisarts terecht. De basisverzekering verzorgt orthopedische behandeling, met uitzondering van extreme gevallen, echter niet. De aanvullende verzekering, die verschillende regels heeft voor 18+ en kinderen jonger dan 18 jaar, doet dit wel. Het vergelijken van zorgverzekeraars met orthopedische dekking kan u veel geld schelen op verschillende vergelijkings-websites. De huisarts verwijst u door en bij de orthopeed heeft u vaak een intake waar hij kijkt naar de plekken waar u ongemakken ervaart, die uw dagelijks functioneren belemmeren en die scheefgegroeid of verouderd zijn. Dit intake gesprek is zorgvuldig en er wordt ruim de tijd voor genomen. 

Vervolgens krijgt u of een doorverwijzing naar de fysiotherapeut of u wordt behandeld door de orthopeed zelf. Hij weet precies wat hij wel en niet kan behandelen. Ook weet hij kwaliteiten en functies van andere artsen (zoals fysiotherapeuten) en kan hij dus een doorverwijzing autoriseren.  Voorts zijn er speciaalzaken waar u op verwijzing van een orthopeed terecht kunt voor orthopedische hulpmiddelen. Zie bijvoorbeeld Van Mook Schoentechniek voor orthopedische schoenen.

Arthrose bij ouderen

Arthrose komt vaak bij ouderen voor. Wat is arthrose? Het verslijten van gewrichtskraakbeen. Gewrichtskraakbeen bevindt zich tussen gewrichten en maakt beweging tussen gewrichten op soepele wijze mogelijk. Ook vangt het schokken op en werkt het schok dempend voor het menselijk bottenlichaam.  Bij ouderen komt het vaak voor dat dit gewrichtskraakbeen is versleten, of zelfs geheel is verdwenen. De schokdempende werking valt weg en bovendien is er geen 'olie' meer tussen de gewrichten. 

Bewegen wordt moeilijker aangezien de gewrichten meer te verduren hebben. Arthrose is pijnlijk en heeft als gevolg dat mensen minder bewegen en uiteindelijk futloos worden. Bovendien kunnen ontstekingen en zwellingen ontstaan in de gewrichten. Ook uitstekels en vergroeiing(en) zijn onderdeel van arthrose. De orthopeed kan dan besluiten tot een operatie. De plaatsing van een kunstheup komt vaak voor en stelt ouderen weer in staat om te lopen. De orthopeed kiest er dan vaak voor om het behandelplan samen met de fysiotherapeut of een manueel therapeut op te stellen: zij zorgen voor oefeningen en vertellen u welke bewegingen u wel of niet mag doen. 

Arthrose is in veel gevallen helaas iets waarmee 'geleefd' moet worden. Alleen bij extreme gevallen wordt er overgegaan tot een operatie, wat ook niet geheel risicoloos is. 

Een intake

Voordat echter duidelijk wordt wat het probleem is, vindt er een zeer uitgebreide intake plaats. Er wordt geluisterd naar de klachten en er wordt her en der wat gevoeld. De intake kan leiden tot een behandeling.


Delen