Wanneer is orthopedie nodig & welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

Onder orthopedie wordt het medisch specialisme verstaan dat zich bezighoudt met het menselijke 'bewegingsapparaat'. Hierbij kan gedacht worden aan uiteenlopende problemen die zich voor kunnen doen met spieren, botten, pezen en/of gewrichten. In Nederland krijgt tijdens zijn of haar leven ongeveer een op elke drie inwoners te maken met klachten, kortdurend of langdurig, op dit gebied.

Wanneer is orthopedie nodig?

Een orthopeed inschakelen is vaak pas een vervolgstap in een langer medisch traject. Meestal begint dit proces nadat iemand zich met klachten over spierpijn, gewrichtspijn, artrose of soortgelijke klachten meldt bij een huisarts. Als de klachten ernstig genoeg zijn of een chronisch karakter hebben, kan de arts ervoor kiezen om de patiënt door te verwijzen naar een fysiotherapeut of, nog iets specialistischer, een orthopeed. Orthopeden hebben een breed werkterrein. Ze kunnen zich bezighouden met herstel na een heupoperatie, spierscheuringen, de aanpak van osteoporose, chronische klachten en pijn in de achilleshiel en soortgelijke problemen.

Een orthopeed kan meer dan een fysiotherapeut kan

Een orthopeed wordt ook wel een orthopedisch chirurg genoemd, die meer kan doen dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Na melding via een huisarts of doorverwijzing via een fysiotherapeut, komt de patiënt vaak eert in het ziekenhuis terecht. Stap één in het behandelingsproces is een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt binnen de orthopedie vaak gekozen voor het maken van een röntgenfoto, een echo, een MRI-scan of CT-scan. Op basis van de resultaten van dit operatieve onderzoek wordt er door de specialist een diagnose opgesteld. De behandeling die hierop volgt kan uit een zogenoemde conservatieve behandeling bestaan of uit een operatieve behandeling.

Conservatieve en operatieve behandelingen

Als het mogelijk is, zal een orthopeed de keuze maken om de patiënt met een conservatieve behandeling te helpen. Dit houdt feitelijk in dat er geen operatie hoeft plaats te vinden om de klachten op te lossen. Vaak wordt tot een conservatieve behandeling overgegaan als er sprake is van blessures aan voeten of armen, of wanneer er sprake is van langdurige overbelasting van spieren, pezen en/of gewrichten. Drie soorten behandelingen komen bij een conservatieve behandeling - al dan niet in combinatie met elkaar - het meest voor: het volgen van een traject via een fysiotherapeut, waarbij er speciale rek- en strekoefeningen gedaan worden, het gebruik van pijnstillende middelen en het aanbrengen van een spalk om de gewrichten tijdelijk te ontlasten.
Orthopeden kunnen ook de keuze maken om over te gaan op een operatieve ingreep. Dit gebeurt in ernstiger gevallen. Denk aan het aanbrengen van een heupprothese als er sprake is van een verouderde en versleten heup, het opereren van een verbrijzelde enkel of het herstellen van een scheur in de meniscus.


Delen